Retro är estetik och skönhet

Retro är ett begrepp hämtat från franskans rétrospectif och betyder ungefär bakåtblickande. Med andra ord så blickar man lite bakåt, åt en förgången tid. En tid då produkter hade en lite annan design än de ofta har idag. Och visst är det cool? Och extra coolt när modern teknik möter retro. Det lämnar ingen oberörd. Kan det vara så att designers förr hade en annan känsla för hur produkter borde se ut eller är det bara så att man designade produkterna då med den tidens skönhetsideal? Svårt att säga, men nog är det läckert i alla fall.

Veho_M6_Mode_x4

Veho M6, Bluetooth-högtalare med klass

Veho M6 är en Bluetooth-högtalare. Den kopplas ihop med vad som helst som sänder ljud via Bluetooth, till exempel en smartphone. Inbyggt, uppladdningsbart batteri med cirka 8 timmars kontinuerlig speltid. Metallchassi och läderhandtag. Fantastiskt ljud och mycket retro-faktor som rockar på vilken tillställning som helst.

HEU15002 B02538

Minox DCC 14.0, med design från 1953

Minox DCC 14.0 är en digitalkamera, men även videokamera. Designen är hämtad från Leica M3 som lanserades 1953 och som räknas som en riktig klassiker bland kameror. 14 Megapixel stillbild, 640×480 upplösning i videoläge. Reflektorblixt kopplas på via kamerans stativgänga i botten och det finns tele- och vidvinkellins som tillbehör. Uppladdningsbart batteri, LCD, USB-port m m. Retro-mätaren ger mycket kraftiga utslag.