Minox APO HG är med största sannolikhet det bästa man kan köpa. Kikare när de är som allra bäst. Det legendariska företaget med sin bas i Wetzlar har sedan det grundades alltid haft som sin vision att ligga i framkant av utvecklingen på flera områden, inte minst då det handlar om det som utgör kärnan i verksamheten: finmekanisk precision och optisk prestanda. Det var detta som lade grunden för Minox redan på 1930-talet och som har präglat företaget ända fram till idag. Och traditionen fortsätter naturligtvis.

Minox APO HG – fortsättningen på en tradition

Med Minox APO HG har det egna ingenjörsteamet visat marknaden att traditionen lever vidare inom Minox och kommer att göra det även i framtiden. APO HG är kikare i en helt egen klass, perfektion in i minsta detalj, optisk prestanda i världsklass, innovativa tekniska lösningar och design med smak. Linselementen är, till att börja med, från glasspecialisten Schott AG, ett företag i Zeiss-koncernen. Linselementen finbehandlas och slipas i Minox egna anläggning, av den egna staben av specialister med decennier av sammanlagd erfarenhet och kunskap. Här sker även all övrig behandling och tillverkning, till exempel justering och kvalitetskontroll. Inget lämnas åt slumpen.

Kvalitetskikare i en klass för sig

Minox APO HGProdukterna Minox APO HG omfattas i dagsläget av två modeller; APO HG 10×43 och APO HG 8×43. Bägge modellerna har, som man kan ana i modellnamnen, apokromatiska linselement som bryter ljuset med allra högsta precision. Samtliga linselement är dessutom behandlade med M*Lens Coating, 21 lager antireflexbehandling. Prismorna är även de av högsta klass, Minox egenutvecklade MinoBright som reflekterar uppemot 99,8% av ljuset. Sammantaget ger dessa innovativa teknologier en ljustransmission som positionerar APO HG 10×43 och APO HG 8×43 som de allra bästa. Det finns helt enkelt inget bättre.

Men det stannar inte där. Som enda tillverkare har Minox sedan länge upptäckt fördelarna med ädelgasen argon. Tekniken att använda argon är hämtad från flygplansindustrin och det är endast Minox som använder argon i sina premuim-produkter. APO HG och övriga produkter i HG-serien har dessutom Quick-Close-Focus (QCF), en utväxling i fokushjulet som kräver mindre än ett varv. Tack vare QCF har dessa kikare en skala i meter eller fot på fokushjulet*. Som om inte detta vore nog så har frontlinserna behandlats med en teknik Minox kallar Minotec, en ytbehandling avsedd endast för optik och som stöter bort smuts och andra partiklar.

30 års garanti

Minox APO HG levereras i en exklusiv trälåda (design kan variera beroende på tillgång) och modellerna omfattas naturligtvis av Minox Comfort Service som bland annat innebär 30 års garanti. Minox APO HG finns att köpa exempelvis hos Naturbokhandeln, en av Sveriges största experter på optiska produkter ute i vildmarken. Söker man en kikare i största allmänhet så finns det många att välja på, men söker man en kikare i yttersta toppklass så bör man i första hand titta på Minox APO HG.

Mer läsning:

* Normalt säljs i Europa med skala i meter. Fot går att få på begäran.