Citizen CY-02 är en fotoskrivare för de som har höga krav. Den välkända tillverkaren har här skapat en fotoskrivare som inte bara skriver ut fotografier i äkta fotografisk kvalitet väldigt snabbt, utan dessutom i olika storlekar.

Citizen CY-02 – för olika storlekar

Fotografiska mått anges i tum. När vi säger “10×15 cm” så är det egentligen 4×6 tum. Citizen CY-02 kan skriva ut fotografier i tre storlekar: 10×15, 13×18 och 15×20 cm (4×6, 5×7 och 6×8 tum). Det är alltså bara att välja. 10×15 cm är den mest populära storleken för fotografier i till exempel fotoalbum. 15×20 cm är vanligast under evenemang. Och så finns alltså 13×18 som kompromissen däremellan.

Sublimering = äkta fotokvalitet

Tekniken kallas på engelska kallas Dye-Sub (“sublimering” på svenska, där varje bildpunkt får den faktiska färger som den ska ha. Det sker således ingen simulering som med andra tekniker. Tekniken är fri från vätskor vilket gör att man inte handskas med några flaskor eller annat som kan kladda. Det är dessutom en miljövänlig teknik då det överblivna materialet från färgbanden går att återvinna, utan att de lämnar några skadliga gaser eller annat efter sig. Bilderna är dessutom skyddade från yttre omständigheter som fingeravtryck, fukt m m eftersom utskriften avslutas med ett skyddande lager, sk “Overcoating”.

Citizen, japansk elektroniktillverkare

Citizen är ett japanskt företag, mest kända för precisionsinstrument, klockor och skrivare för etiketter och kvitton. Men med egen utveckling och tillverkning av fotoskrivare har företaget positionerat sig som en erkänd tillverkare även i fotografiska kretsar. Med egen tillverkning och utveckling är Citizen idag en av de främsta inom området och de facto de som tillverkar åt andra varumärken. Citizen CY-02 finns bland annat hos Dustin.