Fotoskrivare är precis som det låter – det är skrivare för fotografier. Utvecklade och tillverkade för att ge allra bästa resultat för just fotografier. Men, det finns olika tekniker för att skriva ut fotografier. En helt vanliga bläckstråleskrivare, på engelska kallat InkJet, är en vanlig och rätt populär teknik som ger ett bra resultat. Det finns skillnader i kvalitet mellan modeller och märken, men det som kanske är mest påtagligt är att det finns en risk att smeta ut färgen eftersom det är bläck som läggs ovanpå ett papper.

Sublimering – mest likt “gamla” fotografier

Det finns dock en teknik som är den som allra mest liknar kvaliteten på “gamla” fotografier, nämligen sublimering, på engelska kallat Dye-Sub. InkJet-skrivare simulerar somliga färger genom att lägga ytterst små färgdroppar intill varandra som gör att vi uppfattar det som en viss färg, inte helt olikt hur färger framställs i tryckpressar. Sublimering fungerar dock annorlunda. En fotoskrivare av typen sublimering blandar ihop färger för att framställa den färg som en pixel egentligen ska ha. Därefter läggs ett skyddande lager på bilden som gör att de är skyddade mot fukt, fingeravtryck, utsmetning etc. Det skyddande lagret kallas på engelska för Overcoating. Resultatet av en utskrift med sublimeringstekniken är ett fotografi som känns och ser ut precis så som fotografier gjorde förr.

Fotoskrivare för miljövänliga bilder

Tekniken för att framställa materialet har dock varit densamma under väldigt många år. Färgerna har förbättrats och detaljrikedomen likaså. Men materialet har alltså tillverkats på samma vis – tills nu. Under senare delen av 2018 och början av 2019 kom de första leveranserna av den nya generationen fotopapper och färgband – HiTi G2. Som första och enda tillverkare har HiTi Digital Inc. nu tagit fram fotopapper och färgband som är helt miljövänligt. Tidigare fanns ett lösningsmedel, toluen, i färgbandet. Detta skadliga ämne är nu helt borta. Dessutom tillverkas allt material i fabriker som drivs med solpaneler. Nya HiTi G2 är alltså ett miljövänligt fotopapper.

Fotoskrivare

Nya HiTi G2 är ett miljövänligt fotopapper. Här illustrerat med 10×15 cm och 15×20 cm till modell P525L.

Det finns flera modeller av skrivare att välja mellan om man värnar om miljön. För “vanliga” bilder i vykortsstorleken 10×15 cm finns P310W och Prinhome P461. Bägge är fulla med funktioner, t ex för att skriva ut direkt från en smartphone. Vill man skriva ut lite större bilder så finns den mycket populära P525L, M610 samt P750L där de senare är mer anpassade för större volymer. Bägge modellerna klarar tre olika storlekar. Har man riktigt bråttom så finns X610 och X620 – vill man ha utskrift på bägge sidor så är P530D det rätta valet. Och naturligtvis finns det en skrivare för ännu större bilder – P910L. Bortsett från P310W och Prinhome P461 kan samtliga modeller kopplas ihop med multimediastationerna Libra 220 och Mars 12. Då kan allt opereras som fotokiosker för butik eller för enkel hantering av skrivarna under event.

Fotoskrivare