Veho_muvi_HD_10_x4Uniformerad personal hamnar ofta i situationer där filmat bevismaterial kan vara avgörande för det juridiska efterspelet. Vakter, bevakningspersonal, poliser och annan säkerhetspersonal jobbar i miljöer där olika former av brott hör till vardagen. Ett allt hårdare klimat för dessa yrkeskårer har bidragit till att efterfrågan på kroppsburna kameror har ökat och därmed även kraven på kamerorna. En populär kamera för montering på uniform är Veho muvi HD 10. Kameran används av säkerhetspersonal av elva Premier League-föreningar för att dokumentera då ingripanden på läktare måste göras, vilket har bidragit till att minska bråk och stök kring matcherna. Sedan tidigare har poliser i Lancashire utrustats med den mindre modellen, Veho muvi Micro. Veho kommer för övrigt att vara huvudsponsor för Premier League-klubben Southampton FC från den 1 juli 2014.

Ovblog är en av Sveriges mest besökta webbplatser för personal som arbetar som ordningsvakter. Sidan drivs av ordningsvakter med lång erfarenhet av yrket. På Ovblog delar branschens mest erfarna och kunniga med sig av sina erfarenheter och ger varandra råd och tips om yrkesutövandet men även om utrustning som används i tjänst. Ovblog fick en Veho muvi HD 10 för test och utvärdering. Eftersom HD 10 ergonomiskt är utformad som den är, lodrät och med en annan tyngdpunkt än horisontellt byggda kameror, är den mycket lämplig att fästa på en uniform. Som standard medföljer en hållare med krokodilklämma som gör det enkelt att montera kameran på en uniform, en säkerhetsväst eller andra kläder.

[blockquote source=”Ovblog”]Allt du behöver veta är att om du köper en MUVI-kamera får du en kraftfull liten kamera med många funktioner som klarar ändamålet väl.[/blockquote]

Veho Muvi HD10 på uniformInte så överraskande blev det totalt sett ett mycket bra betyg för HD 10. Ovblog hade problem med ljudkvaliteten när kameran användes tillsammans med undervattenshuset, vilket är förståeligt då undervattenshuset är designat för att sluta tätt vid dyk ända ner till 60 meter. Då blir ljudet lidande eftersom mikrofonen sitter på kameran och ljudvågor inte har så hög kvalitet under vattenytan ändå. Det finns dock som tillbehör en specialdesignad läderväska baserat på det brittiska Klick Dock-systemet vi kan se på film då poliser snabbt sätter en kommunikationsradio i en hållare på uniformen. Ovblog hade inte tillgång till läderväskan på kameran testades. Testet är intressant läsning eftersom det är skrivet inte av en journalist utan en person som själv är användare.

Läs hela testet på Ovblog: Kroppsburna kameror (2/4): MUVI HD 10 (NPNG).

UPPDATERING APRIL 2016: Testet på OVBlog finns inte längre kvar. Bloggen har helt ändrat karaktär. En kopia fanns i april 2016 på Archive.org. En skärmdumpad kopia finns även här: Test kroppsburna kameror OVBlog juni 2014.

Veho Muvi HD 10 finns bland annat hos Foto A-Bild