Back-Bone Ribcage RX0Back-Bone Ribcage RX0 är en modifierad Sony RX0. Det är alltså i grunden en Sony RX0, med samma tekniska data och prestanda, men ombyggd med en Ribcage från Back-Bone.  På en Ribcage RX0 sitter en modul istället för kamerans orginallins. Modulen har en fattning enligt standarden MFT-mount vilket betyder att man snabbt och enkelt kan sätta en lins med MFT-fattning på den. Det ingår även i förpackningen adapter för att montera en lins med C-fattning, till exempel Computars linser som används inom industrin.

Back-Bone Ribcage RX0 – färdig för att montera en tele, makro, fisheye

Lite förenklat kan man säga att det nästan inte finns några gränser för vilken lins man kan sätta på kameran. Modulen på kameran är redan färdig för att använda vilken lins som helst med fattningen MFT, Micro Four Thirds – en standard som bland annat stöds av Panasonic, Olympus och Zeiss. Med andra ord: En Panasonic-, Olympus- eller Zeiss-lins avsedd för MFT kan anslutas direkt på kameran. Då har man alltså tillgång till optisk zoom, supermakro, bländarkontroll och mycket mer. Notera dock att bländarkontrollen är passiv, det vill säga inte elektronisk. För att styra bländare krävs alltså att objektivet har en manuellt inställbar bländare. Utöver ovan nämnda tillverkare finns dessutom objektiv från flera andra tillverkare, till exempel Voigtländer, Sigma, Tokina, Schneider-Kreuznach, Kowa, Kodak och Tamron.

Anpassa för industri, forskning, övervakning

Med lösningen från Back-Bone går det förstås lika bra att ansluta kameran till mer än linser enligt exemplet ovan. I forskningsmiljöer är det vanligt med mikroskop som redan har anslutningsmöjlighet för en kamera. Och då är det bara att ansluta en Ribcage RX0 och börja använda. Samma sak gäller förstås för teleskop och andra optiska applikationer. Finns det en lösning färdig för att montera en kamera så är chansen stor att det fungerar. Har den en C-gänga så är det redan klart. Sätt fast kameran och börja filma. Önskas en egen lösning så finns bland annat industri-linser från Computar som är färdiga att monteras på kameran. Det betyder att man, till exempel, kan montera en lins med extrem makro och styra den via en app i en smart enhet. En bra lösning om man vill ha kontroll över en automatiserad produktion.

Filma i infrarött läge

Det infraröda ljuset, IR, är en del av ljuset som inte är synligt för det mänskliga ögat. IR-kameror brukar ofta kallas för värmekameror eftersom det infraröda ljuset registrerar skillnader i temperatur och är användbart inom forskning, räddning, övervakning m m. I digitala kameror- och videokameror, oavsett de är stora och dyra proffsmodeller eller sitter i en smartphone, sitter ett IR-CUT-filter. Detta filter blockerar det infraröda ljuset från att nå sensorn i kameran eftersom det annars skulle tas med i informationen till bilden och alltså “finnas med”. Sensorn är alltså känslig för infrarött ljus. Tar man bort IR-CUT-filtret så tar kameran med det infraröda ljuset. Normalt är det ingen bra idé eftersom det ger egendomliga bilder och det infraröda ljuset har dessutom ett annat skärpeplan än det synliga ljuset. Det blir en något sämre skärpa. Men använder man en lins avsedd för infrarött ljus så fungerar det bättre. Det finns även som extra tillbehör separata filter som enkelt sätts in i kameran som blockerar det synliga ljuset och bara släpper igenom det infraröda. Kameran har blivit en värmekamera!

Back-Bone Ribcage RX0

Back-Bone Ribcage RX0 kommer färdig med passiv MFT-fattning (vänster) och således färdig för att montera MFT-linser från t ex Olympus, Panasonic, Zeiss m m. I förpackningen medföljer en monteringsplatta (höger) som enkelt sätts på MFT-modulen så objektiv med C-mount kan användas.

Tekniska data som Sony RX0

Eftersom Back-Bone Ribcage RX0 i grunden är en Sony RX0 så har den förstås samma tekniska data. Det är samma specifikationer, funktioner och prestanda. Skillnaden är alltså att den kan använda andra linser med andra funktioner. Vill man ha ett kort skärpedjup så använder man en lins där skärpedjupet kan styras via Iris-kontroll. Det går förstås lika bra att använda de programvaror som finns för Sony RX0, till exempel Sony PlayMemories Mobile som via WiFi kan styra kameran. Med programmet Sony Remote Camera Control kan kameran styras från en dator. Eller, lite förenklat: Det man kan göra med en Sony RX0 kan man göra även med en Back-Bone Ribcage RX0.

 

Film – Back-Bone Ribcage RX0 och Sony RX0.

Relaterat

GoPro filmar infrarött