GoPro filmar infrarött? Jepp! Back-Bone är modifierade kameror från GoPro och Sony. I grunden är det helt vanliga kameror från GoPro och Sony, men istället för dess originaloptik så sitter en modul på fronten som gör att man kan välja i stort sett vilken optik som helst. Man kan sätta på optik med t ex C-, M12- eller CS-gänga eller, med en adapter, nästan vilken optik som helst från Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Sony, Leica etc.

GoPro och Sony för annorlunda applikationer

Eftersom de här kamerorna är modifierade endast i meningen att en modul sitter där originaloptiken normalt sitter så fungerar de precis som “en vanlig” kamera från GoPro och Sony – t ex med appar och tillbehör. Funktionerna är alltså precis som vanligt. Det ÄR alltså kameror från GoPro och Sony, men anpassade för andra applikationer. Man kan till exempel sätta dem på ett mikroskop, teleskop eller i princip var som helst. En H6PRO är dock inte vattentät.

GoPro filmar infrarött

Kan man göra så att en GoPro filmar infrarött? Javisst! Man kan välja att ta bort IR-Cut-filtret i en kamera. I alla kameror sitter ett IR-Cut-filter, ett filter som tar bort våglängder över det synliga ljuset. Tar man bort filtret, vilket är väldigt enkelt på en modifierad kamera från Back-Bone, så blir kameran känslig även för IR-ljus. Om man sedan monterar på ett IR-filter så kan man ta bort allt synligt ljus. Kvar blir då endast IR-ljuset, de våglängder som är osynliga för det mänskliga ögat. Här har en Back-Bone H6PRO använts – en modifierad GoPro Hero 6 Black. Optik: Computar 16mm 1:2 2/3″. IR-filtret blockerar ljus under 950 nm. Det betyder att allt material i filmen är fångat med de våglängder som ligger ovanför 950 nm och alltså normalt inte synligt för det mänskliga ögat. Resultatet blir alltså att en GoPro filmar infrarött.

Video