spionkamera

Den första spionkameran från Minox.

Spionkamera – vi börjar associera… Vad har James Stewart, Gene Hackman, Jerry Lewis, Timothy Hutton, Steven Seagal, Nicolas Cage, John Cusack, Michael Cain, Liev Schreiber, Lori Singer, George Lazenby, Leslie Nielsen och Anthony Perkins gemensamt? Svaret är att de allihopa har använt en Minox-kamera i en spelfilm, och praktiskt taget alltid i ett spionsammanhang. Det är hemliga dokument som fotograferas eller som i James Bond-filmen I Hennes Majestäts Hemliga Tjänst då Bond, spelad av George Lazenby, fotograferar den elake skurken Blofelds världskarta dit han har skickat sina kvinnliga agenter. Som kul kuriosa kan nämnas att Lazenby håller sin spionkamera upp-och-ner, men det har mindre betydelse för filmen och skulle förstås ändå fungera i verkligheten.

spionkamera

George Lazenby som James Bond håller kameran upp och ner

Men det är inte bara i filmens värld som Minox har använts. Den svenske spionen Stig Wennerström greps och dömdes i början av 1960-talet för att ha försett Sovjetunionen med uppgifter. Wennerström använde en Minox för att fotografera de uppgifter som sedan levererades till ryska agenter. Kameran Wennerström använde finns idag på Armémuseum i Stockholm.  Läs mer här, här och här. Det omfattande materialet kring Lee Harvey Oswald innehåller även uppgifter om en Minox. Lee Harvey Oswald arresterades och var huvudmisstänkt för mordet på den amerikanske presidenten John F. Kennedy. Läs mer här.

När den Lettlandsfödde tysken Walter Zapp byggde sin första Minox-kamera skapade han en legend. Zapp satte en standard för vad som under decennier kom att förknippas med mekaniska mästerverk och optisk kvalitet i ett behändigt miniformat, det vill säga exakt det som krävs för att en kamera ska kunna användas av hemliga agenter och spioner. Att Minox användes under kalla kriget är ingen myt, vilket fallet med Stig Wennerström visar.

The Doors sångare Jim Morrison och kung Fredrik IX av Danmark.

The Doors sångare Jim Morrison och kung Fredrik IX av Danmark.

I filmer och TV-serier används Minox och då oftast i ett sammanhang som förknippas med hemliga agenter och spioner. Men kamerorna blev så populära att de även nådde utanför den fiktiva världen. Eftersom Minox kameror är kända för sin optiska precision och det finmekaniska hantverket så blev de förknippade med pålitlighet och detaljrika bilder, trots att formatet på filmen inte är större än 8×11 mm. Många är de kända personer som hade en Minox i sin ficka, färdig att användas när den behövdes. Fredrik IX av Danmark använde en Minox och så gjorde även rockgruppen The Doors frontfigur och sångare Jim Morrison. Man kan utan överdrift säga att Minox ÄR spionkamera.

spionkamera

Moderna spionprodukter från Minox; spegelglasögon, kamera i bälte m m.

Traditionen att skapa optiskt perfekta produkter med finmekanisk precision lever kvar än idag. De legendariska spionkamerorna finns i nyproduktion och det har även kommit en digital upplaga, Minox DSC, Digital Spy Camera. Men hantverket präglar även det övriga sortimentet och idag har Minox vunnit acceptans för inte minst för de exklusiva kikarna HG och APO HG, produkter som kan användas för att exempelvis … spionera. Och så finns förstås övervakningskamerorna DTC som kan användas för att … spionera. Och de ljusförstärkta nattkikarna som kan användas för att … spionera. Utvecklingsteamet i Wetzlar strax norr om Frankfurt har tagit över stafettpinnen och jobbar vidare för att skapa morgondagens legender.

spionkamera

License to shoot

“-License to kill” är ett begrepp lika förknippat med James Bond som “-shaken, not stired” eller “-Bond, James Bond”. Minox har en hel sida dedikerad åt spionprodukter. På License to shoot kan man se hemliga bilder tagna av agenter världen över. Där finns även spionprodukter som spegelglasögon och en penna med inbyggd kamera. Beställ in en kyld Dom Pérignon 1953 och botanisera bland historia och nutid.  Är din granne i själva verket en hemlig spion som arbetar under täckmantel..?

spionkamera

Minox = spionkamera.

 

spionkamera

En guldpläterad upplaga av Minox AX, med den karaktäristiska James Bond agent 007-bilden i bakgrunden, utloppet av en pistolpipa.

 Fotnot: Dom Pérignon är en av produkterna från den välkända champagneproducenten Moët & Chandon, som var Minox officiella partner under Photokina 2012.