Raynox DCR-5320PRO är en makrolins som egentligen är två. I förpackningen ligger det två linser som kan kombineras för att få mer makro när man filmar eller fotograferar. För det är just precis så – det går lika bra att filma som att fotografera med en Raynox DCR-5320PRO. Den är avsedd för alla kameror.

Raynox DCR-5320PRO – två makrolinser i en

En av linserna är en 2-dioptrilins och en är en 3-dioptrilins. Sätter man ihop dem så får man således an 5-dioptrilins. Svårare än så är det inte. Man kan lite förenklat säga att det blir mycket makro, ännu mera makro eller väldigt mycket makro med de här linserna. Exakt hur mycket beror en hel del på kameran, både dess sensor och dess optik men även hur mycket makro kan i sig själv kan prestera. Begreppet dioptri säger egentligen inte så mycket, då det alltså är relaterat till en del andra faktorer. Se översikten nedan för att få en ungefärlig uppfattning om hur mycket makro det blir med olika kameror och en eller bägge linserna. Vad som är enkelt att veta är dock att kombinationen tillsammans med en kamera och Raynox DCR-5320PRO ger ordentligt med makro, den saken är klar.

Raynox DCR-5320PRO

Bild 1: kameras maximala makro utan DCR-5320PRO, Bild 2: Med DCR-5320PRO 2-dioptrilins, Bild 3: 3-dioptrilins, Bild 4: 2- och 3-dioptrilins

Linselement av High Index-typ

Linserna i DCR-5320PRO har en anslutningsgänga på 72 mm och kan alltså direktmonteras på en kamera med samma filtergänga. Vid en större eller mindre anslutningsgänga kan man använda stepringar. Den optiska upplösningen är 200 linjer per millimeter och samtliga linselement är antireflexbehandlade glas av High Index-typ. Förpackningen innehåller: 2-dioptrilins, 3-dioptrilins, linslock, liten skyddande väska, manual på engelska.

Graf, makrofaktor

Raynox DCR-5320PRO

Översiktsgraf för makrofaktor med en Raynox DCR-5320PRO (klicka för större bild)

Raynox DCR-5320PRO finns att köpa bland annat hos Foto A-Bild.