Nattkikare – så vi kan se på natten
Behovet att kunna se vad som händer och vad som rör sig försvinner inte bara för att solen går ner. Det är bara förutsättningarna som ändras. Tillgången på ljus är lika med tillgången på information och då ljuset försvagas får man ta till hjälpmedel. Nattkikare, kikare som förstärker ljuset är då lösningen på problemet. Med elektronisk ljusförstärkning kommer inte färgerna tillbaka, men med tillräckligt mycket ljus kan man i alla fall urskilja vad det är som rör sig eller hur omgivningen ser ut.
Svagt ljus förstärks
Även årets mörkaste dag mitt i natten är inte 100% fri från ljus. Det finns alltid en liten mängd ljus omkring oss. Solens strålar bryts genom atmosfären, månen reflekterar lite ljus och stjärnorna bidrar med lite ljus även dom. Det är inte mycket ljus, men det räcker för att samla in och förstärka elektroniskt och hjälpa våra ögon att se under natten. Det vanligaste är en ljusförstärkningsenhet placerad mellan de optiska elementen. En svag mängd ljus går in via frontlinsen, förstärks elektroniskt och skickas sedan ut till ögat via utgångslinsen. Även sensorer med samma teknik som i video- och digitalkameror förekommer, där det infångade ljuset förstärks digitalt.
Tekniken ljusförstärkning
Ett bildförstärkningsrör består av tre huvuddelar – en fotokatod, en MCP (Micro Channel Plate) och en fosforskärm. Bildförstärkningsröret tar in befintligt ljus genom frontlinsen Ljuset består av fotoner. När fotoner passerar genom fotokatoden omvandlas de till elektroner. Inne i fotokatoden frigörs sedan elektronerna i ett vakuum och accelereras mot MCP:en. För varje elektron som kommer in i förstärks de ungefär 1000x. Elektronerna accelereras sedan och träffar fosforskärmen. Fosforskärmen omvandlar sedan elektronerna tillbaka till fotoner för att skapa en bild anpassad för ögat. Tekniken finns i produkter med till exempel Gen 1+ till exempel Minox NVD 351.
Tekniken IR-ljus
CMOS- och CCD-sensorer som sitter i digitala kameror och videokameror är känsliga för infrarött ljus, UV. Det infraröda ljuset kallas ibland för värmeljus. Kamerorna har dock i regel ett IR-CUT-filter framför sensorn som tar bort UV-ljuset så bara det synliga ljuset registreras. Men, tar man bort det filtret så blir alltså kameran känslig även för IR-ljus och kan därför ”se” även i mörker. Ett exempel är Minox NVD 650 men även flera modeller av Back-Bones kameror som är ombyggda GoPro och Sony.
Nattkikare från Minox
Minox har i sortimentet flera modeller av Nattkikare. Samtliga modeller är kompakta och lever upp till de krav och önskemål som ställs av jägare, spanare, säkerhetspersonal, polis, militär och andra som har ett behov av att kunna se på natten.
Fotografera mitt i natten
Det mänskliga ögat är inte anpassat för den sparsamma mängd ljus som finns under natten. Men det finns trots allt lite ljus, även om vi tycker det är väldigt mörkt ute. Den lilla mängd ljus som finns kan amplifieras elektroniskt så att vi kan se vad som händer. Med en Minox NVD 650 kan man till och med fotografera mitt i natten. NVD 650 bygger på principen att inte filtrera bort IR-ljuset.
|
---|